مزایای ماست
آن چیست که هم خوشمزه است، هم ساده و هم برای سلامتی بسیار مفید؟ ماست!
تا حالا دقت کردهاید که بخش ماست بیشتر فروشگاهها به صورت ویژه در بخش محصولات لبنی قرار گرفته؟ این روزها به سختی میتوان فراوردههای سنتی بدست آمده از شیر مانند پنیر کوزهای و خامه ی ترش را در میان انبوه گزینههای مختلف ماست پیدا کرد. معلوم است که یک خوراکی با داشتن این همه اثرات مفید برای سلامتی، جایگاه ویژهای در فروشگاهها بدست میآورد.
حال ببینیم مزایای ماست برای سلامتی چیست؟
اول آنکه فراموش نکنیم که ماست از شیر بدست میآید. بنابراین کسی که ماست میخورد اندکی از پروتئین حیوانی به بدنش میرسد (حدود ۹ گرم در ۶ اونس (۱۷۰ گرم)) علاوه بر این با خوردن ماست دیگر مواد مغذی موجود در محصولات شیر مانند کلسیم، ویتامین ب۲ ویتامین ب۱۲، پتاسیم و منیزیم هم به بدن میرسد.
اما یکی از واژههایی که این روزها بیشتر درباره ی ماست به گوش میرسد، «باکتریهای مفید» است. باکتریهای مفید باکتریهایی اند که به صورت طبیعی در دستگاه گوارش بدن پیدا میشود. گونههای زندهای از این «باکتریهای خوب» در بسیاری محصولات ماست هم دیده میشود. شواهدی مبنی بر کمک مفید این باکتریها به سیستم ایمنی بدن و عملکرد دستگاه گوارش وجود دارد البته همچنان پژوهش در این باره ادامه دارد.
باکتریهای مفید هنگامی در صدر اخبار قرار گرفتند که یک پرونده ی حقوقی علیه کمپانی Dannon به جریان افتاد. این شرکت در محصولاتی مانندActivia و DanActiveاز باکتریهای کشت شده ی مفید استفاده کرده بود. Activia نام یک ماست این شرکت است که بر اساس وبسایت رسمی آن ادعا شده بود که «از نظر پزشکی ثابت شده که با خوردن روزانه ی این محصول به مدت دو هفته، دستگاه گوارش تنظیم میشود.» و DanActive یک نوشیدنی است که ادعا شده بود که «از نظر پزشکی ثابت شده با مصرف این محصول قدرت سیستم ایمنی بدن بالا میرود»
در دادخواهی که علیه Dannon آمده بود، گفته شده بود که این شرکت به صورت «بسیار فریبندهای» به تبلیغ محصولاتی که گفته مزایای آنها از نظر «پزشکی» و «علمی» ثابت شده، پرداخته است. شرکت Dannon در پاسخ به این دادخواهی اعلام داشت که محصولات Dannon نه تنها به تایید مجلات پزشکی معتبر که به مطالعه ی دستآوردهای این شرکت پرداختهاند رسیده است بلکه میلیونها مصرف کنندهای که به شدت از این محصولات راضیاند هم این مطلب را تایید میکنند.
فارق از این دعوای حقوقی، خواص درمانی ماست آنقدر تاثیرگذارند که بسیاری از مردمی که نگران سلامتی خود اند خوردن این ماده ی غذایی را به عادت روزانه ی خود تبدیل کردهاند. هر ساله پژوهشهای بیشتری درباره ی اثرات ماست بر سلامتی منتشر میشود.
در اینجا شش فایده ی احتمالی مصرف روزانه ی ماست بر سلامتی آورده شده است:
۱) ماستی که دارای باکتریهای مفید باشد به دستگاه گوارش کمک میکند
با وجود آنکه مطالعات بیشتری مورد نیاز است اما شواهدی وجود دارند که نشان میدهند ماست همراه با باکتریهای مفید میتواند به برخی ناراحتیهای گوارشی کمک کند. برخی از این بیماریها عبارتند از:
۱) نارسایی لاکتوز
۲) یبوست
۳) اسهال
۴) سرطان روده ی بزرگ
۵) بیماری التهابی روده
۶) عفونت هلیکوباکتر پیلوری
این چیزی بود که پژوهشگران مرکز تحقیقات کشاورزی و تغذیه بر روی پیری انسان از دانشگاه Tufts آمریکا به آن رسیده بودند. دلیل این خواص درمانی میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
۱) تغییر در جمعیت ریزاندامگان (میکروارگانیسم) موجود در دستگاه گوارش
۲) مدتی که غذا در دستگاه گوارش میماند
۳) بالابردن دستگاه ایمنی بدن
در پژوهش دیگری که به تازگی انجام شده است دریافتیم که مشکل اسهال افراد که پس از مصرف آنتیبیوتیکها پیش میآید با مصرف نوشیدنیهایی با محتوی سه باکتری مفید خاص، کاهش مییابد (. casei, L. bulgaricus, and S. thermophilus).
۲) برخی باکتریهای مفید باعث تقویت دستگاه ایمنی میشود.
هنوز مطالب زیادی مانده است که باید درباره ی دستگاه ایمنی و باکتریهای مفید یاد بگیریم با این حال پژوهشهای اخیر نشان دادهاند که برخی باکتریهای مفید فوایدی برای بدن دارند از جمله:
۱) در مقالهای گفته شده است که باکتریهای مفید با تغییر در جمعیت ریزاندامگان (میکروارگانیسم) روده و کاهش پاسخ دستگاه ایمنی، به بیماری التهاب روده کمک کند. پاسخ دستگاه ایمنی خود میتواند در بدتر شدن بیماری موثر باشد.
۲) تحقیق دیگری بیان میدارد که باکتریهای مفید میتواند مقاومت در برابر عفونت و بازیابی بدن پس از عفونت را بالا ببرد. در این تحقیق که بر روی افراد سالخورده صورت گرفت محققان دریافتند که در بیمارانی که گروهی از باکتریهایی که از تخمیر شیر بدست میآید را مصرف کرده بودند طول دوره ی بیماری تا حد زیادی کاهش یافته بود. آنها گزارش داده بودند که حدود ۲۰% از طول بیماریهای فصل زمستان کم شده بود (از جمله عفونتهای تنفسی و گوارشی).
۳) ماست دارای دو باکتری مفید لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریم است که این دو (مصرف به صورت چهار دارو) در درمان دارویی ۱۳۸ بیماری که از عفونت هلیکوباکتر پیلوری رنج میبردند موفق عمل کرده بود. بر اساس تحقیقی که در تایوان صورت گرفته بود، هلیکوباکتر پیلوری نام یک باکتری است که میتواند موجب عفونت معده و بخشهای بالایی روده ی کوچک شود. این باکتری میتواند منجر به زخم معده و افزایش خطر ابتلا به سرطان معده گردد.
۳) ماست همراه با باکتریهای مفید میتواند عفونتهای دستگاه تناسلی را کاهش دهد
کاندیدا یا «قارچ» نام یک عفونت دستگاه تناسلی است که مشکلی متداول برای خانمهای مبتلا به مرض قند (دیابت) است. برای بررسی اثر ماست، پژوهشی کوچک بر روی هفت زن دیابتی با مشکل مزمن قارچ دستگاه تناسلی صورت گرفت که در آن بیماران روزانه ۶ اونس (۱۷۰ گرم) از ماست سرد شیرین شده با اسپارتام (ماده ی جایگزین شکر) (با یا بدون باکتریهای مفید) مصرف میکردند.
با اینکه بیشتر این زنان در طی این تحقیق کنترل اندکی بر قند خون خود داشتند با این حال pH (میزان اسیدی بودن) دستگاه تناسلی گروهی که ماست همراه با باکتریهای مفید مصرف کرده بودند از ۶ به ۴ رسیده بود (pH طبیعی ۴ تا ۴.۵ است) همچنین گزارش شد که عفونت قارچی آنها کاهش یافته است. pH دستگاه تناسلی زنانی که ماست بدون باکتریهای مفید مصرف کرده بودند روی ۶ باقی مانده بود.
۴) ماست میتواند مانع از پوکی استخوان شود
بر اساس گفتههای دکتر جری نیوز مسئول بخش سنجش تراکم استخوان بیمارستان هلن هیز نیویورک، «مصرف مواد غذایی کافی نقش مهمی در پیشگیری و درمان پوکی استخوان بازی میکند. در این میان کلسیم و ویتامین د از دیگر مواد غذایی مهمتر اند».
دکتر نیوز که استادیار درس همهگیرشناسی دانشگاه کلمبیا نیز هست، گفته است که معمولا کلسیم اثرات مفیدی بر تراکم استخوان افراد در همه ی سنین میگذارد اما همیشه نتایج اینگونه نیست.
وی اضافه میکند ه « درصد بالای ویتامین د در ترکیب با کلسیم، به وضوح اثر مثبتی بر استخوانبندی میگذارد.»
منظور از «درصد بالا» چقدر است؟
دکتر نیوز میگوید در حال حاضر برای افراد بین ۵۱ تا ۷۰ سال، IU 400 (یکای بینالمللی برای ویتامینهای آ، د و ائی) به عنوان مقدار کافی مصرف ویتامین د دانسته میشود (به مقدار روزانه ی مورد نیاز که بر روی برچسب مواد غذایی نوشته شده رجوع کنید) اما مصرف بیشتر بهتر خواهد بود.
دکتر نیوز در یک مصاحبه ی ایمیلی میگوید که: «این میزان مصرف احتمالا برای افراد جوان با استخوانبندی سالم کافی خواهد بود هرچند که بسیاری معتقدند که برای سلامتی باید بیش از IU400 مصرف شود حتی برای سنین کم».
نیوز معتقد است که افراد بزرگتر میتوانند بیشتر از ویتامین د بهره ببرند.
بسیاری از محصولات بدست آمده از شیر از جمله ماست با ویتامینهای افزوده شده ارائه میشوند. با نگاهی به جدول پایین و خواندن برچسب روی محصولات در هنگام خرید، پیدا کنید که کدام شرکتها چنین محصولاتی ارائه میکنند.
۵) ماست میتواند خطر فشار خون بالا را کاهش دهد
در تحقیقی که در حدود دو سال بر روی ۵۰۰۰ نفر از افراد تحصیلکرده در اسپانیا صورت گرفت، ارتباطی میان مصرف روزانه ی محصولات شیر و خطر فشار خون بالا پیدا شد.
دکتر آلوارو آلونسو محقق بخش پوکی استخوان مدرسه ی هاروارد سلامت عمومی در یک مصاحبه ی اینترنتی میگوید: «ما مشاهده کردیم که خطر ابتلا به بیماری فشار خون بالا در افرادی که روزانه ۲ تا ۳ (یا بیشتر) فراوردههای شیری مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که اصلا فراوردههای شیری نمیخورند، ۵۰% کمتر است.»
درست است که بیشتر افراد مورد مطالعه در این تحقیق شیر کمچرب استفاده میکردند اما دکتر آلوارو بر این باور است که ماست کمچرب هم احتمالا همین اثر را خواهد داشت. محققان هلندی به تازگی در گزارشی گفته اند که در مطالعه بر روی ۲۰۶۴ مرد و زن در سنین ۵۰ تا ۷۵ سال دریافتهاند که مصرف بیشتر فراوردههای شیری (بیشتر شیر و ماست) ارتباط کمی با فشار خون کم در افراد دارد.
۶) ماست کمک میکند که احساس سیری کنید
در مطالعهای که در دانشگاه واشنگتن سیاتل انجام شد، گرسنگی، سیری و کالری مصرف شده در وعده ی غذایی ۱۶ زن و ۱۶ مرد که یک میانوعده ی سبک ۲۰۰ کالری مصرف کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. این میانوعده ی سبک عبارت بود از:
۱) ماست نیمه غلیظی که به آن قطعههای هلو اضافه شده بود و باید با قاشق خورده میشد
۲) همان ماست اما به صورت نوشیدنی
۳) یک فراورده ی شیری نوشیدنی با مزه ی هلو
۴) آب هلو
با اینکه افرادی که میانوعده ی متشکل از ماست را خورده بودند، کالری کمتری را در وعده ی اصلی مصرف نکردند اما هر دو میانوعده ی متشکل از ماست نسبت به دیگر میانوعدهها منجر به گرسنگی کمتر و احساس سیری بیشتر در افراد شده بود.