۱۵ روش برای بهتر غذا خوردن کودکان

من یک متخصص تغذیه و در عین حال مادر سه‌قلوهای ده ساله هستم. هر روز صبح، من با بچه‌های مشکل پسندم درگیر هستم. من مادر سه‌قلوهای ده ساله‌ای هستم که هر کدام عادت غذایی متفاوتی دارند. کاتلین دخترم نسبت به بعضی مواد غذایی مثل تخم‌مرغ، بادام زمینی و بعضی میوه‌های درختی حساسیت دارد. جولیا میوه تازه نمی‌خورد و خوشبختانه پسرم مارتی تقریباً همه چیز می‌خورد.

اکثر مادران در مورد برنامه غذایی کودکانشان احساس گناه می‌کنند، چون می‌دانند که تغذیه در دوران کودکی در سلامتی فرزندانشان نقش بسیار مهمی دارد.

رعایت این نکات به شما کمک می‌کند تا فرزندانتان بهتر غذا بخورند:
۱) جدول زمانبندی تغذیه داشته باشید
کودکان هر سه تا چهار ساعت نیاز به غذا خوردن دارند. یعنی سه وعده غذایی، دو وعده مابین غذا و مقدار زیادی نوشیدنی و مایعات.
اگر شما چنین برنامه‌ای داشته باشید برنامه غذایی فرزندانتان بسیار متعادل و مناسب خواهد بود، همچنین آنها کمتر بهانه می‌گیرند چون با این روش احساس گرسنگی نمی‌کنند.
وقتی با فرزندانتان بیرون می‌روید مقداری هویج، ماست، میوه، آبمیوه و آب همراه ببرید تا مجبور نباشید از غذاهای بیرون استفاده کنید.

۲) شام را ساده ولی مقوی درست کنید
اگر فکر می‌کنید که این کار در تمام طول هفته مشکل است، با دو یا سه روز در هفته شروع کنید. یک شام خوب می‌تواند خیلی پُر زرق و برق نباشد، اما شامل مواد غذایی مفید مانند: نان جو، برنج یا ماکارونی سبوس‌دار، یک میوه یا سبزی و یک منبع پروتئینی نظیر گوشت بی‌چربی، پنیر یا لوبیا باشد. یک سوپ ساده با مقداری نان و کمی هندوانه یا سیب برای شام مناسب است.

۳) هرگز برای هر نفر غذای جداگانه درست نکنید
چند سال پیش عادت بدی داشتم. دو نوع غذا در هر وعده درست می‌کردم، یک نوع غذا مورد علاقه فرزندان و یکی برای خود و همسرم. خیلی خسته‌کننده بود؛ ولی حالا ترجیح می‌دهم یک نوع غذا برای همه افراد خانواده درست کنم. بنابراین فرزندان نیز می‌توانند آنچه را که می‌خواهند انتخاب کنند.

۴) در مورد چگونه غذا خوردن کودکان با آنها بحث نکنید
سعی کنید با فرزندانتان در مورد این که چه چیزی و چقدر غذا می‌خورند، جر و بحث نکنید. تا آنجا که ممکن است بی‌تفاوت باشید، همانطور که شما به عنوان یک مادر وظایف خود را در مورد تغذیه و وعده‌های غذایی فرزندانتان انجام می‌دهید، کودکان نیز مسئول غذا خوردن خود هستند. اگر هنگام غذا خوردن او را مجبور کنید مثلاً بگویید: سالادت را بخور، فرزندتان جز سرباز زدن از خوردن کار دیگری نمی‌کند.

۵) غذاهای جدید را کم کم به وعده‌هایتان اضافه کنید
معمولاً کودکان به طور طبیعی از خوردن غذاهای جدید امتناع می‌کنند. من قبل از چشیدن غذای جدید به فرزندانم می‌گفتم که مزه این غذا درست شبیه به غذای مورد علاقه‌تان است. همچنین با استفاده از نام ورزشکارها و شخصیت‌های مهم به طور عجیبی می‌توان بر روی کودکان تأثیر گذاشت. پسرم مارتی از خودن غذاهای جدید امتناع می‌کرد تا زمانی که به او گفتم که مایکل جردن بسکتبالیست برای قوی ماندن از این غذا می‌خورد. اکنون او همه وقت و همیشه این غذا را با اشتها می‌خورد.

۶) غذا و سبزیجات را با مواد خوش‌طعم، مزه‌دار کنید
اگر فرزندانتان سبزیجات نمی‌خورند با مزه‌دار کردن، آنها را امتحان کنید.
دخترم کاتلین تکه‌های هویج را با مقداری سس بهتر می‌خورد. فرزندانم ماست، سالاد و سبزیجات را با چاشنی‌های خوش‌طعم ترکیب کرده و به راحتی می‌خورند.

۷) صبحانه کامل و مقوی بخورید
اکثر خانواده‌ها روزانه به اندازه کافی فیبر نمی‌خورند و صبحانه ساده‌ترین و بهترین زمان برای خوردن این نوع ماده غذایی است. سعی کنید هر روز از مواد پرفیبر بیشتری برای صبحانه استفاده کنید.

۸) شیر را با مواد مختلف ترکیب کنید
حتی اگر فرزندانتان به شیرحساسیت ندارند، شیر کاکائو، شیر عسل و موز منبع تغذیه‌ای خوبی برای سلامتی آنهاست.

۹) روی بعضی از مواد غذایی شکر بپاشید
جولیا هویج پخته را با کمی شکر می‌خورد. کاتلین و مارتی روی بعضی از میوه‌هایشان شکر می‌ریزند. می‌دانم که این کار باعث شیرین‌تر شدن میوه‌ها می‌شود، ولی در عوض آنها به راحتی میوه و سبزیجات را می‌خورند.

۱۰) آنها را در آماده کردن غذا شرکت دهید
اگر فرزندانتان را در انتخاب یا درست کردن غذاها دخالت دهید آنها برای آنچه که خودشان درست کرده‌اند میل بیشتری به خوردن نشان می‌دهند. آنها را با خود به فروشگاه برده و حق انتخاب بدهید.
اگر به اندازه کافی بزرگ شده‌اند اجازه دهید که سالاد را درست کنند.
اگر چه جولیا از خوردن میوه تازه امتناع می‌کند ولی وقتی با کمک هم سالاد میوه درست می‌کنیم، معمولاً سالادی را که خودش در درست کردنش شرکت داشته با اشتها می‌خورد.

۱۱) از خریدن هله‌هوله پرهیز کنید
فراموش نکنید که شما و نه فرزندانتان مسئول تهیه مواد غذایی هستید که وارد خانه می‌شود.
اگر موقع خرید مواد غذایی بیشتر دقت کنید و هله‌هوله کمتری در خانه باشد، فرزندانتان سبزیجات و میوه‌جات، غلات و لبنیات بیشتری در طی روز می‌خورند.

۱۲) بعضی اوقات فرزندانتان را به غذای بیرون مهمان کنید
اگرچه این نوع مواد غذایی سالم نیستند ولی نمی‌شود برای همیشه کودکان را از خوردن غذاهای بیرون منع کرد. نمونه این مواد غذایی نوشابه، شیرینی و… می‌باشد.
من همیشه با خرید این غذاها موافقت نمی‌کنم ولی با این وجود هنگامی که به دیدن پدر و مادر بزرگشان می‌روند یا زمانی که برای صرف نهار آنها را به رستوران می‌برم اجازه خوردن چنین مواد غذایی را می‌دهم.

۱۳) به غذاهای خود شکل های خنده دار و زیبا بدهید
جذابیت و تنوع شکل غذاها برای کودکان خیلی مهم است.
ما با تخم‌مرغ صورت‌های خنده دار درست می‌کردیم و به بعضی از غذاها اسمهای جالب می‌دادیم مثلاً به کلم بروکلی می‌گفتیم بچه‌درخت یا غذای دایناسور.
می‌توان از تکه‌های شیرینی یا سبزیجات برای تزئین بعضی از غذاها به صورت قلب و ستاره استفاده ‌کرد.

۱۴) الگو و نمونه خوبی برای تغذیه فرزندانتان باشید
اگر یک رژیم غذایی خاص و یا عادت غذایی غیرعادی دارید، فرزندانتان با این تفکر رشد می‌کنند که این نوع رژیم غذایی معمولی و نرمال است. در مورد پیام‌های رفتاری که با انتخاب انواع مواد غذایی به کودکانتان منتقل می‌کنید دقیق باشید.

۱۵) طرز برخورد و روشتان را درست کنید
تشخیص دهید که فرزندانتان چه موقع، چه چیزی می‌خواهند. خوردن ذرّت بوداده هنگام تماشای فیلم و یا یک بستنی در روز تعطیل بسیار لذتبخش است. همانطور که شما این اوقات را با انتخاب خوراکی‌های خوب و فعالیت‌های بدنی تنظیم می‌کنید، فرزندانتان نیز لذت می‌برند. پس سختگیری بی‌مورد نکنید.

 

شاید این مطالب را هم بپسندید