سرطان

طبق گزارشات مرکز کنترل بیماری‌ها (CDC)، سرطان‌های کولون، سینه، پروستات و ریه؛ از جمله کشنده‌ترین سرطان‌ها در دنیای مدرن امروز‌اند. در کنار بررسی اثرات درمان‌های دارویی و شیمی درمانی‌ها در سرطان، امروزه رژیم غذایی را عاملی کلیدی در مبارزه با سرطان‌ها می‌دانند. پیشرفت‌های اخیر علمی در تحقیقات ضد سرطان، غذاهای خاص و برخی عناصر غذایی را شناسایی کرده‌اند که اثرات ضد سرطانی قوی‌ای از خود نشان داده‌اند. این غذا‌ها هم اثرات پیشگیری کننده و هم اثرات بهبود بخش و کنترل کننده دارند و می‌توانند شانس زنده ماندن پس از تشخیص را نیز افزایش دهند. بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند رژیم دارویی و غذایی معمول خود را دنبال کنند که این امر اثرات محافظتی مورد انتظار از غذا‌ها را فراهم نمی‌کند. غذاهای گیاهی خام همراه با ترکیبات ضد سرطانی خود باید به وفور خورده شوند تا بتوانند اثرات خود را در بافت‌های بدن اعمال کنند. سبزیجات و میوه‌ها اگر به میزان کافی مصرف شوند می‌توانند فرد را ضد تمام انواع سرطان‌ها محافظت کنند، همچنین اگر ما مصرف سبزیجاتمان را افزایش دهیم، دریافت فیتوکمیکال‌ها را بالا برده و جای کمتری برای انواع غذاهای مضر در رژیم غذایی خود باقی می‌گذاریم؛ که این امر اثرات محافظتی و ضد سرطانی غذا‌ها را تقویت می‌کند. حال بیایید یافته‌های برخی از این قبیل تحقیقات را مرور نماییم و برسی نماییم که یک رژیم غذایی ضد سرطان با اثرات محافظتی قوی چگونه باید باشد؟!

گوشت و سرطان

یافته‌ها و شواهد اپیدمیولوژیک نشان می‌دهند که مصرف زیاد گوشت قرمز و گوشت‌های فرآوری شده، خطر سرطان کولورکتال را افزایش می‌دهند. همچنین یافته‌ها حاکی از آن است که هرچه میزان مصرف این نوع گوشت‌ها بیشتر باشد خطر ابتلا به سرطان کولورکتال بیشتر می‌شود. در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۹ روی ۱۷۵۰۰۰ مرد آمریکایی صورت گرفت مصرف گوشت‌های قرمز، فرآوری شده و کبابی به عنوان عوامل خطری برای سرطان پروستات شناسایی شدند. مصرف مکرر گوشت قرمز و گوشت‌های فراوری شده، خطر برخی از سرطان‌ها را بیش از دو برابر افزایش می‌دهد. این گوشت‌ها حاوی مقادیر زیادی از انواع چربی‌های اشباع و ترانس بوده و از طرفی ترکیبات نیتروژنی سمی نیز از دیگر نگرانی‌ها در مورد این نوع گوشت‌ها می‌باشدو از طرفی دیده شده است که هم؛ به عنوان پروتئین حامل آهن در مقادیر زیاد می‌تواند اثرات مخربی بر سلول‌های پوششی دستگاه گوارش ما داشته باشد. آمین‌های هتروسیکلیک از دیگر عوامل سرطان زا در گوشت‌های قرمز و فراوری شده می‌باشند. بنابراین اگر به دنبال سلامتی در سال‌های آینده عمر خود هستید این غذا‌ها نباید به عنوان جزء معمول و هر روزه رژیم غذایی شما باشند چرا که آن‌ها می‌توانند در پیشبرد بیماری‌های قلبی و زوال عقلی را نیز تقویت کنند. مصرف بیش از حد محصولات حیوانی نیز خطر بسیاری از انواع سرطان‌ها، از جمله سرطان سینه، مثانه، کولون، روده، کلیه، ریه، خون، پانکراس، پروستات، معده، تخمدان، پوست و دهان و حنجره را افزایش می‌دهند. محصولات حیوانی به دلیل نداشتن فیبر نسبت به غذاهای گیاهی مدت طولانی‌تر در دستگاه گوارش می‌مانند ودیر‌تر از معده تخلیه می‌شوند لذا خطر مواجهه با ترکیبات سمی را در بدن افزایش می‌دهند. از دیگر محصولات حیوانی که می‌توانند خطر ابتلا به سرطان‌ها را افزایش دهند؛ مصرف بیش از اندازه تخم مرغ و ماکیان با پوست می‌باشد که به خصوص دیده شده روند عود سرطان پروستات را پس از تشخیص اولیه سرعت می‌بخشد. به خاطر داشته باشید هر نوعی از گوشت‌ها چنانچه بیش از حد حرارت داده شود و در دمای بالا پخته شود (سرخ شده، گریل شده، کبابی شده در حرارت مستقیم و بالا) می‌توانند محتوی آمین‌های هتروسیکلیک سرطان زا باشند. بنابراین توصیه می‌شود مصرف گوشت قرمز به مقادیر توصیه شده رژیمی محدود شود و از انواع گوشت‌های سفید و جنشین‌های گوشت استفاده شود و نیز از مصرف گوشت‌های فرآوری  شده تا حد امکان پرهیز شود.

ویتامین D و سرطان

ویتامین D بسیاری از ژن‌ها و فرایند‌های سلولی مرتبط با سرطان‌ها را تنظیم می‌کند. نتایج یافته‌های اخیر حاکی از اثرات ضد سرطانی ویتامین D بر بسیاری از انواع معمول سرطان‌ها می‌یاشد. یافته‌های بسیاری از مطالعاتصورت گرفته  ارتباطی معکوس بین سطوح ویتامین D در گردش و بروز سرطان سینه را نشان داده‌اند. به طوری که در زنان با سطوح بالا‌تر ویتامین D در گردش تا ۴۵% خطر سرطان سینه کمتر بود. سلول‌های کولون توانایی تبدیل ویتامین D به فرم فعال آن را دارند؛ لذا انتظار می‌رود ویتامین D بتواند اثرات مهم و چه بسا شناخته نشده‌ای را بر روی این سلول‌ها داشته باشد. اهمیت ارتباط ویتامین D برای سلول‌های کولون می‌تواند ارتباط قوی بین عدم کفایت ویتامین D و افزایش خطر سرطان کولورکتال را نشان دهد. در مطالعه‌ای مروری که روی ۲۵ مطالعه در سال ۲۰۰۹ صورت گرفت دیده شد که سطوح کافی ویتامین D خطر سرطان کولورکتال را کاهش می‌دهد. از طرفی بعد از تشخیص نیز ویتامین D می‌تواند خطر مرگ را کاهش دهد. افرادی که سطح ویتامین D آن‌ها ۴۰ ng/ml یا بیشتر باشد در مقایسه با افرادی که سطح ویتامین D آن‌ها ۱۰ ng/ml می‌باشد ۴۰% خطر ابتلا به سرطان کولون کاهش پیدا می‌کند. سرطان‌های پانکراس، پروستات، ریه و اندومتریوم نیز با کمبود ویتامین D مرتبط می‌باشند. سطوح سرمیng/ml ۵۵-۳۵ ویتامین D می‌تواند جهت جلوگیری از سرطان‌ها و پوکی استخوان مطلوب باشد.

 

شاید این مطالب را هم بپسندید