وزن ظاهری وزن واقعی

۱. وزن شما چقدر است؟ هفتاد، هشتاد یا نود کیلو؟
وزن یک نفر هر قدر که باشد نتیجه مجموعه‌ای از عوامل مختلف است. وقتی روی ترازو می‌روید برآیند این عوامل مختلف را به صورت یک عدد می‌بینید مثل معدلی که در کارنامه شاگرد درج می‌شود. اگر شما فقط معدل یک شاگرد را بدانید آیا می‌توانید درباره وضعیت ریاضی، علوم یا فارسی او اظهار نظر کنید؟ به همین ترتیب صرفا با دانستن وزن یک نفر نمی‌توان در باره علل و عوامل تشکیل‌دهنده وزن او اظهار نظر کرد. اگر بخواهیم عدد وزن شما را آنالیز کنیم و بفهمیم چرا مثلا هشتاد کیلو هستید و هفتاد یا نود کیلو نیستید باید یک معادله چندین و چند مجهولی را حل کنیم چون پای عوامل تاثیرگذار متعددی در میان است. بگذارید توضیح دهم. حتما می‌دانید تحرک شما بر وزنتان اثر دارد یا عادت‌های غذایی و رابطه شما با غذا، ولی آیا می‌دانید رابطه شما با خودتان و دیگران هم بر وزنتان تاثیر دارد؟ آیا می‌دانید توانایی شما در حل مسائل زندگی هم یک عامل تعیین کنندۀ وزن به حساب می‌آید؟ می‌دانید ساختارهای ذهنی و چارچوب‌های فکری شما هم از اهمیت بسیاری در موضوع وزن برخوردارند؟ یا میزان استرسی که در زندگی تجربه می‌کنید و تواناییتان در مدیریت این استرس؟ حتی میزان آبی که می‌خورید؟ یا میزان خوابی که دارید؟ می‌بینید که موضوع اصلا ساده نیست و ما با یک قضیه پیچیده و چند بعدی سر و کار داریم.

۲. هیچ فکر کرده‌اید عددی که ترازو نشان می‌دهد واقعا چقدر اعتبار دارد؟ واقعیت این است که ترازو یک ابزار بسیار ابتدایی است. ترازو به راحتی گول می‌خورد. مثلا با کم و زیاد شدن لباستان عددی که نشان می‌دهد فرق می‌کند. ترازو دمدمی‌مزاج است. با آب و غذایی که خورده‌اید و تحرکی که داشته‌اید، حتی بسته به اینکه چه ساعتی از روز یا چه روزی از ماه روی آن بروید نظرش عوض می‌شود. از همه مهم‌تر اینکه ترازو وزن آگاهی‌ها، عادت‌ها و انتخاب‌های شما را تشخیص نمی‌دهد، یعنی فقط وزن ظاهری شما را نشان می‌دهد. بله درست است وزن هم مثل خیلی چیزهای دیگر دو نوع است: ظاهری و واقعی. وزن ظاهری شما وزنیست که ترازو نشان می‌دهد. اما وزن واقعی شما وزنیست که به طور طبیعی با عادت‌ها و آگاهی‌ها و سبک زندگی فعلی باید در آن قرار داشته باشید. به لحاظ تئوریک باید بتوان با شناخت دقیق ساختارهای جسمی، ذهنی و روانی یک نفر وزن واقعی او را محاسبه کرد. شاید واقعا ترازوهای آینده بتوانند وزن واقعی افراد را هم در کنار وزن ظاهریشان تعیین کنند. شاید ترازوهای آینده با عبور دادن نامحسوس یک باریکه پوزیترونی از مرکز عادت‌ها و آگاهی‌ها در مغز شما بتوانند با یک آنالیز فوق سریع، عدد واقعی وزنتان را بگویند.
تا آن روز باید مراقب باشیم گول ترازوهای فعلی را نخوریم و فرق وزن ظاهری و وزن واقعی را بدانیم. اگر شما مدام در حال رژیم گرفتن و قرص خوردن و کارهای جورواجور دیگر برای کم کردن وزنتان نباشید وزن ظاهری شما می‌تواند با وزن واقعیتان یکی باشد. اما در جامعه‌ای که اغلب مردمش در حال رژیم گرفتنند، معمولا عددی که ترازو نشان می‌دهد با وزن واقعی فرد متفاوت است. فرض کنید چند وقت دیگر عروسی خواهرتان است و شما تصمیم گرفته‌اید هر طور شده لاغر شوید. دست به یک اقدام متهورانه می‌زنید و شروع می‌کنید چند روز فقط آب و سبزیجات می‌خورید. طبعا وزنتان پایین می‌آید. ولی آیا این وزن جدید، وزن واقعی شماست؟ آیا شما با تغییر ذهنیت‌ها و رفتارهای چاق‌کننده، شایستگی این وزن جدید را پیدا کرده‌اید؟ یا فقط ظاهرسازی کرده‌اید؟ آیا شما در این وزن خواهید ماند؟ بالا و پایین رفتن‌های کاذب وزن معمولا ماندگار نیستند. شاید شنیده باشید که رابرت دونیرو برای بازی در فیلم گاو خشمگین که به خاطرش اسکار هم گرفت، بیست و پنج کیلو وزن اضافه کرد. ولی این یک افزایش وزن کاذب بود. وزن واقعی او‌‌ همان وزن قبلیش بود و عجیب نیست که بعد هم به آن برگشت. نمونه کسانی که به شکل کاذب وزن کم می‌کنند و بعد دوباره چاق می‌شوند هم بی‌شمار است. شاید خود شما هم از همین دسته باشید.
کسی که به این شکل وزن کم می‌کند مثل کسی است که دارد نقش بازی می‌کند. نقشی متفاوت از خود اصلی و واقعیش. و این نقش بازی کردن معمولاً دوامی ندارد.

۳. اگر بخواهید وزنتان تغییر کند باید تک تک ابعاد و عواملی که در وزن فعلیتان دخیلند شناسایی و تصحیح شوند. هیچ راه دیگری ندارد. البته می‌توانید با قرص یا رژیم هم وزن کم کنید ولی به محض اینکه قرص یا رژیمتان را کنار بگذارید وزنتان برمی‌گردد. مثل این می‌ماند که عقربه قطب‌نما را بگیرید و با فشار دستتان جهتش را عوض کنید، البته عقربه جابجا می‌شود ولی به محض اینکه آن را‌‌ رها کنید به جهت اولش برمی‌گردد، چون از اول هم بی‌دلیل در آن جهت قرار نگرفته بود. همین موضوع در باره وزن شما هم صادق است. شما اگر هفتاد کیلو هستید بی‌دلیل نیست. اگر هشتاد کیلو هم هستید باز بی‌دلیل نیست.
ما در سیبیتا همیشه از خودمان می‌پرسیم چرا این شخصِ به‌خصوص این وزنِ به‌خصوص را دارد و با پرسشنامه‌های متنوعی که تک تک عوامل موثر را می‌سنجند کارنامه وزنی هر مراجع را به تفصیل تهیه می‌کنیم. بعد با‌ شناختی که پیدا کرده‌ایم به خوبی می‌دانیم که برای هر مراجع از کجا شروع کنیم و چگونه پیش برویم.
نکته اینجاست که اگر می‌خواهید وزن کم کنید باید حقیقتاً وزن کم کنید، یعنی وزن واقعیتان را کم کنید نه وزن ظاهریتان را  و برای تغییر وزن واقعیتان هیچ راهی جز آنالیز دقیق ذهنی و رفتاری شما و برنامه‌ریزی تخصصی برای تصحیح آن نیست.

۴. حالا به من بگویید وزن شما چقدر است؟ دارید به وزن ظاهری و وزن واقعی فکر می‌کنید؟ اگر اینطور باشد من به هدفی که از نوشتن این مطلب داشتم رسیده‌ام.

طراح برنامه سیبیتا

پیمایش به بالا
مشترک گاهنامه سیبیتا شو
ایمیلت را وارد کن و دکمه اشتراک را بزن
خواندنی‌ها، دیدنی‌ها و شنیدنی‌های جذاب سیبیتایی
ثبت نامت انجام شد
منتظر شماره‌های بعدی گاهنامه سیبیتا باش