عاداتِ خوردن

برای کاهش وزن علت خوردن را بیابید
اگر صرفاً زمانی غذا می‌خورید که احساس گرسنگی نمایید، احتمال مشکل اضافه‌وزن در شما کمتر است. اکثر افراد با علائم گرسنگی خود آشنا نیستند و معمولاً در پاسخ به محرکهایی مثل استرس، اضطراب و خستگی، غذا را انتخاب می‌کنند.
به منظور موفقیت در برنامه کاهش وزن لازم است با نیروهای قدرتمندی که عادات خوردن شما را شکل می‌دهند آشنا شوید، این که در مورد غذا چه طور فکر می‌کنید و چه احساسی دارید و همچنین علت خوردن در زمانی که گرسنه نیستید.

در اینجا ۴ گام آمده است که می‌تواند به شما کمک کند:

گام۱) عادات خود را بشناسید
برای آگاهی از عادات خوراکی خود، موقعیت‌هایی را که در آن شرایط در مقابلِ غذاهای ناسالم وسوسه می‌شوید و هوس خوردن آنها را می‍‌کنید شناسایی کنید.
آنها را در یک دفتر یادداشت یا روی تقویم خود بنویسید. لیستی از زمان و دلیل خوردن خود در یک دوره چند روزه تهیه نمایید. روابط یا الگوها را در صورت وجود در نظر بگیرید. از خود بپرسید چه موقع میل به خوردن دارید؛ هنگامی که خسته، عصبانی، بی‌حوصله، مضطرب، افسرده یا این که تحت فشار اجتماعی هستید؟

اگر چنین است این نکات را امتحان کنید:

۱) قبل از خوردنِ هر چیزی از خود بپرسید آیا واقعاً گرسنه‌اید. اگر پاسخ منفی است یک لیوان آب بنوشید. شاید متوجه شوید که فقط تشنه‌اید.

۲) یاد بگیرید که در مقابل تعارف دیگران به خوردنِ غذایی که مناسب شما نیست، مقاوم باشید؛ مثلاً در مهمانی‌ها.

۳) کاری انجام دهید که شما را از میل به خوردن منصرف می‌کند. به دوست خود تلفن کنید یا به فعالیت دیگری بپردازید.

۴) انرژی هیجانی ناشی از استرس یا عصبانیت را به بیرون هدایت کنید. به پیاده‌روی یا مرتب کردن کشوها یا کمدتان فکر کنید. در این هنگام میل به خوردن به سرعت از شما دور خواهد شد.

۵) اگر فکر می‌کنید که به هیچ وجه نمی‌توانید یک راهکار جایگزین بیابید، خود را زیاد محدود نکنید. این کار ممکن است نتیجه عکس داشته باشید و شما را به پرخوری سوق دهد. در این مواقع مقداری سبزیجات یا یک تکه میوه بخورید؛ به این ترتیب احساس گناه نخواهید کرد و این کار ممکن است میل و هوس شما را ارضا نماید.

گام ۲) به تدریج تغییر دهید
زمانی که تشخیص دادید عاداتی را دوست دارید تغییر دهید، به خاطر آورید که تغییراتِ تدریجی بهترین هستند. به این مثال توجه کنید: آقای الف مدیر خدمات مشتریان در یک فروشگاه است. شغل او اغلب پراسترس است. او با نیازهای مشتریان سر و کار دارد. گاهی اوقات خود را درگیر تقاضاهای مشتریان یا نیازهای مدیریت می‌کند. زمانی هم که احساس اضطراب یا استرس بیش از حد می‌کند، با ماشین از محل کار خارج شده و به قصد خوردنِ یک میان‌وعده چرب و پرکالری می‌رود. آقای الف فهمیده است که این یک عادت غذایی است که او را از دستیابی به وزن سالم بازمی‌دارد. بنابراین تصمیم گرفته که برخورد و مقابله با استرس‌های شغلی را با دوچرخه سواری، ۱۰ دقیقه پیاده‌روی در وقت استراحت و همچنین خوردن میوه در میان‌وعده آغاز نماید.

شما نیز مثل آقای الف می‌توانید از افکار و احساسات این‌چنینی جلوگیری کنید. زمانی را انتخاب کنید و به این بیندیشید که چگونه خود را تغییر دهید. هنگامی که متوجه شدید یک عادت بد غذایی را با موفقیت تغییر داده‌اید روی عادت بعدی کار کنید.

گام ۳) به جلو حرکت کنید
عادات قدیمی خوردنِ شما ممکن است آنقدر عمیق و ریشه‌دار باشد که از آنها بی‌خبر باشید. تمرین ذهنی عادات سالم‌تر می‌تواند به شما کمک کند.
تصور کنید در یک جشن فارغ‌التحصیلی هستید. میز غذا پر از چیزهایی است که شما دوست دارید.
حال تصور کنید یک تکه کوچک از چند خوراکی را برداشته و آنها را در بشقاب خود می‌گذارید یا اینکه فقط میوه و سبزیجات تازه بر می‌دارید.
این برنامه را به طور ذهنی تمرین کنید و به یاد داشته باشید و البته به آن عمل کنید.

گام ۴) مثبت بیندیشید
به آنچه برای رسیدن به وزن سالم از دست می‌دهید فکر نکنید. به جای آن به آنچه به دست خواهید آورد بیندیشید. به جای این که بگویید “من نمی‌توانم برای صبحانه شیرینی بخورم” به خود بگویید “زمانی که صبح نان جو و میوه تازه می‌خورم احساس خیلی بهتری دارم”.
باور کنید یا نه، فرآیند ایجاد تغییر در عادات غذایی می‌تواند لذت‌بخش باشد و فواید سلامت‌بخش آن به زودی نصیب شما خواهد شد.

 

 

شاید این مطالب را هم بپسندید