وعده به وعده

 

وعده به وعده – قسمت سی و یکم

مترجم: دکتر فرید ذاکر | مدیر و طراح برنامه سیبیتا

 

وعده به وعده

 

 ورود

ریتم زندگی پیوسته در تغییر است. ریتم آشپزی هم باید با آن تغییر کند.
(آلن دوکاس . سرآشپز)
ریتم روزانه شما چگونه غذا خوردنتان را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟ چه قبل از غذا فعال باشید و چه کم‌تحرک، در هر صورت می‌توانید از قدم زدن آگاهانه برای رسیدن به یک ریتم متعادل استفاده کنید، ریتمی که تا زمان غذایتان تداوم یابد.
مثلا اگر قبل از غذا پرجنب و جوش و بیقرار باشید قدم زدن آگاهانه می‌تواند ریتم شما را کندتر و آرامتر کند و اگر بر حسب اتفاق قبل از غذا کم‌انرژی باشید می‌تواند شما را با تمرکز و انرژی لازم برای آگاهانه خوردن شارژ کند.
قدم زدن در فضای باز به خاطر هوای تازه و آسمان بیکرانی که به شما ارزانی می‌دارد بهتر است، مخصوصا اگر بیشتر ساعات روزتان را در یک ساختمان محبوس شده باشید. پیش خود قصد کنید که هر قدم را آگاهانه بلند کنید و آگاهانه آن را به جلو حرکت دهید. ببینید وقتی پای خود را روی زمین قرار می‌دهید کدام قسمت از پای شما زمین را لمس می‌کند؟ هر حرکت را تمام و کمال تجربه کنید. این کار را به مدت پنج دقیقه قبل از غذا خوردن انجام دهید (یا به عبارت دیگر آگاهانه به سمت غذایتان قدم بزنید).

 


با یک قدم زدن کوتاه آگاهانه
ریتم غذا خوردنتان را تنظیم کنید.

 

 

وعده به وعده

 

 انتخاب

شور و شیرین و تلخ و ترش، همه را باید چشید.
(ضرب‌المثل چینی)
هر فرهنگی غذاهایی دارد با طعمها و مزه‌های خاص خود. تفاوت آب و هوا و رستنی‌های محلی احتمالا مسئول خیلی از این تمایزهاست. آیا طعم یا مزه غالبی در انتخاب‌های غذایی شما هست؟ مثلا آخرین باری که غذایی با مزه تلخ یا تند خوردید کی بود؟
نسبت به طعم غذاهایتان هوشیار باشید. رژیم غذایی آمریکایی بیشتر شامل غذاهای شیرین و شور و ترش می‌شود ولی غذاهای تند و تلخ زیادی در آن وجود ندارد، مگر بعضی غذاهای جنوبی یا غذاهای بومی بعضی مناطق. با این حال شما می‌توانید لذت این طعمهای دیگر را در رستوران‌های ملل مختلف بچشید. آشپزی تایلندی، چینی، هندی و ایرانی پر از چاشنی‌هایی هستند که طعمها را تمام و کمال به غذاها می‌بخشند.
شاید تصمیم بگیرید با اضافه کردن بعضی از این طعمها به غذایتان، آنها را امتحان کنید.

 


طعمی را امتحان کنید که خارج از انتخاب‌های معمولتان باشد،
مثلا ترش، تلخ یا تند.

 

 

وعده به وعده

 

 تدارک

یک سپاه با شکمش پیش می‌رود.
(ناپلئون)
آیا تدارک غذای شما بر اساس فرمان‌های صادر شده از جسم شماست؟ به عبارت دیگر تدارک غذای شما چقدر با نیازهای غذا و انرژی شما مطابقت دارد؟
فرض کنید می‌خواهید به یک جلسه مهم صبحگاهی بروید. چه نوع صبحانه‌ای به شما هشیاری و شفافیت ذهنی می‌دهد؟ یا فرض کنید قرار است در هوای سرد به فعالیت بدنی بپردازید. چه صبحانه‌ای نیاز شما را برای این کار و تلاش براورده می‌کند؟
به علاوه، لازم است نسبت به این موضوع آگاه باشید که تلاش و تقلای شما قبل از تدارک غذا چگونه می‌تواند بر نحوه آشپزی شما در این لحظه تاثیر بگذارد. مثلا یک روز پراسترس شاید باعث شود بخواهید برای آخر روزتان یک شام راضی کننده و مغذی بخورید.
نسبت به اثر غذاهای سبک، مفصل یا سنگین بر روی جسمتان آگاه باشید. یاد بگیرید که کدام غذا سرما، گرما یا خستگی را برطرف می‌کند، به این ترتیب آماده خواهید شد تا در هر فصل و هر شرایطی پیش بروید.

 


نسبت به تاثیر غذاهای مختلف بر روی توانایی عملکردیتان در شرایط مختلف آگاه باشید.

 

 

وعده به وعده

 

 آداب

گایا
مادر ما
ای کهنترین
بنیان ما
ملکه زمین
از توست
کودکان زیبا
محصولات زیبا
(دعای یونانیان باستان)
آیا هیچگاه به این نکته توجه کرده‌اید که غذایی که در بشقابتان است ارتباط مستقیمی با زمین دارد؟ سابقه دعاهایی که زمین را به عنوان موجود زنده‌ای که همه به آن وابسته‌ایم گرامی می‌دارند به یونان باستان برمی‌گردد. وقتی شما با چنین دعایی ارتباط خود را با زمین قدر می‌نهید چه تغییری در رابطه شما با غذا پدید می‌آید؟
خواندن یک دعا مانند دعای فوق می‌تواند کمک کند رابطه متقابلی را که بین شما، غذای شما و مهر مادری زمین وجود دارد تجربه کنید. سیاره سالم به معنای محصولات سالم است. زمین گرسنگی شما را التیام می‌دهد و با هر لقمه، بقای شما را تداوم می‌بخشد. دفعه بعد که نسبت به غذا احساس بدی داشتید و آن را به چشم دشمن می‌دیدید، دعایی بخوانید تا این حقیقت را که غذا شما را با سلامت همه موجودات زنده پیوند می‌دهد تجربه کنید.

 


دعایی بخوانید برای سیاره زنده‌ای که سلامت شما را فراهم می‌کند.

 

 

وعده به وعده

 

 تناول

وه که چه لذتی دارد شام خوردن در تنهایی.
(چارلز لمب . منتقد و مقاله‌نویس انگلیسی قرن نوزدهم)
تنها غذا خوردن برای شما چه حسی دارد؟ تجربه غذا خوردن به تنهایی در مقایسه با غذا خوردن با دیگران در نظر شما چه فرقی دارد؟ برای بعضی افراد غذا خوردن به تنهایی ممکن است القا کننده حس تنهایی و بی‌کسی باشد. برای دیگران مثلا چارلز لمب تنها غذا خوردن خلاصی دهنده و نجاتبخش است. به این ترتیب این امکان را پیدا می‌کنید که از غذایتان لذت ببرید بدون این که این نگرانی را داشته باشید که دیگران در باره غذا خوردنتان چه فکر می‌کنند. این شیوه به کسانی که دوست دارند به تنهایی غذا بخورند یک زمان شخصی فارغ از پرگویی‌های بی‌محتوا می‌دهد که عملا تجربه غذا خوردن را به یک امر مقدس تبدیل می‌کند.
آنچه در اینجا حائز اهمیت است دیدگاه شماست. شایسته است در مورد ذهنیات و تمایلاتتان تامل کنید. اگر هشیارانه به افکار و رفتارتان توجه کنید هرگز اجازه نمی‌دهید غذا خوردن با دیگران یا بدون آنها شما را شاد یا غمگین سازد.
در عوض می‌توانید به سادگی واقعیت موجود را بپذیرید و بگذارید تجربه غذاییتان، تعیین کننده و میداندار باشد. احساس رضایت و خرسندی را انتخاب کنید و خواهید دید که به آن می‌رسید.

 


هنگام غذا خوردن به تنهایی یا با دیگران افکارتان را زیر نظر بگیرید.
چه قضاوت‌ها و نظراتی در ذهنتان پدید می‌آیند؟
همه را بپذیرید و در هر صورت از غذایتان لذت ببرید.

 

 

وعده به وعده

 

 ارتباط

تعارف غذا در طول قرنها سد بین آدمها را از میان برداشته است.
(استی لودر . از مشاهیر صنعت زیبایی)
آیا هیچوقت موضوع مهمی را موقع صبحانه، ناهار یا شام به بحث و مذاکره گذاشته‌اید؟ مارتا استوارت شخصیت اقتصادی و اجتماعی معروف اغلب مواقع، غذاهای خانگی و خوراکی‌های دیگر را به همراه داشت تا سرمایه‌گذاران بالقوه را در جلسات تجاری تجت تاثیر قرار دهد. شما هم می‌توانید قدرت غذا را در بهبود الگوهای غذا خوردن شخصیتان به کار بندید. مثلا با افزودن غذاهای جدید در یک خانواده یا جمع، به رفتارهای غذایی جدید دست می‌یابید. حتی طعم مختصری از یک غذای جدید و ناآشنا می‌تواند الگوهای ریشه‌دار خانواده شما را تغییر دهد و آن را با منبع جدیدی از انرژی نیرو بخشد.
قدرت غذا را در شکستن سدها دست کم نگیرید. غذا حتی می‌تواند به شما یا دیگران نشان دهد چه رویکردی به موضوع تغییر در زندگیتان دارید. البته برای این که این تغییر کمتر هراس‌آور باشد می‌توانید هر غذای جدید را با ظرافت و ملایمت به برنامه غذاییتان اضافه کنید.

 


از غذا برای برقراری یک عادت یا رفتار جدید استفاده کنید، برای خودتان و دیگران.

 

 

وعده به وعده

 

 عزیمت

زن همانند چای کیسه‌ای است که در آب داغ قدرتش آشکار می‌شود.
(نانسی ریگان)
آیا نسبت به آنچه بعد از غذا می‌خورید و تاثیر آن بر گوارش غذایتان آگاه هستید؟ آیا تا به حال از چای به عنوان معجونی برای هضم غذا و تسکین هیجاناتتان بعد از غذا استفاده کرده‌اید؟ در طب سنتی چینی و شرقی اعتقاد بر این است که آب داغ و دم‌کردنی‌های گیاهی مثل چای زنجبیل، نیروی شیره‌های گوارشی را تقویت می‌کنند و در عین حال خلق و خو را ملایم می‌سازند.
از سوی دیگر این باور وجود دارد که نوشیدنی‌های سردی که در زمان غذا صرف می‌شوند هم تاثیر متضاد دارند یعنی از قدرت شیره‌های گوارشی می‌کاهند. (پروژه آموزشی استئوپروز که یک گروه تحقیقی غیرانتفاعی به حساب می‌آید بر این عقیده صحه می‌گذارد.)
یک فنجان چای آرامشبخش می‌تواند با ظرافت شما را به زمان بعد از غذا انتقال دهد. بعضی مطالعات نشان می‌دهد که چای ممکن است سیستم ایمنی بدن را هم تقویت و تحریک کند. چه تنها باشید و چه با دیگران، می‌توانید چایهای مختلف را امتحان کنید تا تاثیرشان را بر گوارش غذا و خلقیاتتان ببینید. همچنین شاید بخواهید به اثرات چای کافئین‌دار توجه دقیق‌تری مبذول کنید.

 


نسبت به آنچه بعد از غذا می‌نوشید آگاه باشید.
توجه کنید که چای چگونه می‌تواند بر خلقیات و احوالاتتان بعد از غذا
و گوارش غذایتان تاثیر مثبت داشته باشد.

 



صفحه قبل               صفحه بعد


پیمایش به بالا
مشترک گاهنامه سیبیتا شو
ایمیلت را وارد کن و دکمه اشتراک را بزن
خواندنی‌ها، دیدنی‌ها و شنیدنی‌های جذاب سیبیتایی
ثبت نامت انجام شد
منتظر شماره‌های بعدی گاهنامه سیبیتا باش