هشدار درباره داروهای لاغری‌

با توجه به پیشرفت تكنولوژی و توسعه جهان كنونی و بالطبع رشد جمعیت و افزایش روزافزون رستوران‌ها و فست‌فودها از سویی و همچنین كاهش تحرك از سویی دیگر، هر روز به تعداد افراد چاق در جهان افزوده می‌شود.

چاقی كه امروزه به مشكلی عمومی تبدیل شده است، بسیاری از فعالیت‌های روزمره زندگی را مختل می‌سازد؛ چنان‌كه بسیاری از ما با افزایش وزن خود و یا اطرافیان مواجه هستیم و از این مساله رنج می‌بریم. در این بین تبلیغات انواع و اقسام داروهای لاغری از رسانه‌های جمعی مزید بر علت شده است تا افراد چاق به دنبال حل مشكل خود در كوتاه‌مدت باشند و از عاقبت كار بی‌خبر.
دكتر ناهید شیرازیان، فوق‌تخصص غدد و متابولیسم با بیان این‌كه چاقی نوعی بیماری است، معتقد است كه به چاقی باید به عنوان یك بیماری نگاه كرد چرا كه می‌تواند عوارض خطرناكی در پی داشته، سلامت افراد جامعه را تهدید كند و علاوه بر این هزینه‌بردار نیز باشد. كسانی كه از لحاظ ظاهری چاق به نظر می‌رسند در محاسبات پزشكی نیز به طور معمول چاق خواهند بود.

وی با اشاره به عوارض چاقی، اظهار كرد: از عوارض چاقی می‌توان به این موارد اشاره كرد؛ دیابت نوع 2، دیابت بارداری، فشار خون بالا، اختلالات چربی خون و بیماری‌های عروق كرونر كه در بیماران چاق بیشتر از معمول دیده می‌شود؛ از طرفی اختلالات در قاعدگی خانم ها، آرتروز، سنگ كیسه صفرا، كبد چرب، ریفلاكس و بعضی از انواع سرطان‌ها مانند ( سرطان مری، كیسه صفرا، روده بزرگ، رحم، پروستات و پستان).

حال پرسیده می‌شود داروهایی كه تحت عنوان داروی لاغری در جامعه موجود است تا چه اندازه مفید و موثر هستند؟

داروهای لاغری و معایب آن‌

دكتر آزاده توكلی، متخصص تغذیه با اشاره به نوع داروهای لاغری می‌گوید: داروهای لاغری كه سازمان نظارت بر غذا و داروی امریكا موسوم به fda مجاز دانسته دو دسته هستند، كه مصرف آنها تنها به توصیه پزشكان مجاز است و برای بیماران چاق در صورتی كه بیماری قلبی و عروقی خاصی نداشته باشند. وی می‌افزاید: متخصصان تغذیه تحت هیچ شرایطی بدون در نظر گرفتن سن، وزن، موقعیت‌های فیزیولوژیكی، بیماری‌های زمینه‌ای و داروهای مصرفی افراد، رژیم غذایی یا داروهای لاغری را حتی اگر مورد تایید باشند، تجویز نمی‌كنند، به این دلیل كه تداخل غذا و دارو ممكن است عوارضی جدی را در آن مدت برای فرد مصرف كننده ایجاد كند.

دكتر توكلی، متخصص تغذیه با بیان این‌كه به طور معمول كسانی كه این قبیل داروها را مصرف می‌كنند اعتیاد به دارو ندارند، اظهار می‌كند: افراد چاقی كه داروهای لاغری مصرف می‌كنند به طور معمول اعتیاد به دارو ندارند اما به هر حال با ورود و عرضه قرص‌های جدید در جامعه می‌توان گفت اعتیادآور هستند و اگر بیماری به مصرف این‌گونه داروها عادت كند و نحوه رفتاری خود را در زندگی تغییر ندهد هیچ گاه نمی‌تواند موفق شود. پس بهترین درمان لاغری، رژیم غذایی مناسب در كنار فعالیت‌های فیزیكی و تغییر در رفتار و نحوه زندگی است چرا كه با افزایش وزن تدریجی علاوه بر این كه قابل تحمل‌تر است عوارض نداشته و تقریبا غیر قابل بازگشت است، مضرات نامطلوب داروهای لاغری برای كاهش وزن خیلی بیشتر از مزایای این داروهاست و متخصصان تغذیه افراد را از استفاده آنها منع می‌كنند، بنابراین رژیم غذایی مناسب بهترین جایگزین برای درمان داروهای لاغری است.

وی در ادامه می‌افزاید: برای كاهش وزن به طور حتم باید از مثلث رژیم غذایی، دارو و فعالیت فیزیكی پیروی كرد، چرا كه كاهش وزن در كنار رژیم غذایی سالم و كم كالری یعنی كالری زیر 1200 و همچنین وجود فعالیت فیزیكی می‌تواند برای فرد چاق نجات‌بخش باشد، این به مثابه فردی است كه بیماری دیابت دارد؛ همان طور كه باید در كنار رژیم غذایی مناسب انسولین مصرف كند اگر تنها انسولین مصرف كند و رژیم نداشته باشد این امر امكان‌پذیر نیست.

دكتر رسول ستوده‌منش، فوق تخصص گوارش با تاكید برعوارض ناگوار داروهای لاغری بر دستگاه گوارش، اظهار می‌كند: سیبوترامین كه یكی از داروهای تأیید شده از سوی سازمان نظارت بر غذا و داروی امریكاست عوارض جانبی نظیر سردرد، اضطراب، یبوست، و فشار خون را به همراه دارد؛ همچنین در مصرف زنیكال، عوارضی چون دفع مدفوع مكرر و چرب، اسهال، دل‌درد، اضطراب، سرگیجه و ناراحتی‌های روده‌ای بروز می‌كند و در موارد نادری موجب خشكی پوست و اختلال در مفاصل می‌گردد، البته باید یادآور شد كه در تمام این موارد اگر رژیم غذایی مناسب جواب ندهد و چاقی بیش از حد باشد مصرف این داروها تجویز می‌شود.

البته باید این نكته را در نظر داشت كه این عوارض تنها مربوط به داروهای مجاز لاغری است كه مورد تایید مراكز معتبر جهانی است؛ اثرات داروهای تقلبی لاغری كه در سایت‌های اینترنتی و شبكه‌های ماهواره‌ای به نحو چشمگیری تبلیغ می‌شود جای بحث خود را دارد و بماند كه چه عوارض خطرناك و مهلكی در پی دارد.

منبع: جام جم آنلاین

پیمایش به بالا
مشترک گاهنامه سیبیتا شو
ایمیلت را وارد کن و دکمه اشتراک را بزن
خواندنی‌ها، دیدنی‌ها و شنیدنی‌های جذاب سیبیتایی
ثبت نامت انجام شد
منتظر شماره‌های بعدی گاهنامه سیبیتا باش