یک بررسی جدید نشان میدهد اثرات چاقی در ایجاد بیماری قلبی-عروقی ممکن است بدتر از حدی باشد که تصور میشد، و مشکلات بهداشتی ناشی از کمبود وزن ممکن است بیش از حد مورد تاکید قرار گرفته باشد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه این بررسی که نتایج آن چهارشنبه 23 دسامبر (2 دی) در ژورنال پزشکی بریتانیا (BMJ) منتشر شده است، بوسیله پزشکانی در انگلیس و سوئد انجام شدهاست که به دنبال بررسی دقیقتر یک ابزار شناختهشده برای اندازهگیری چاقی یعنی BMI – شاخص توده بدنی- بودند.
BMI با تقسیم کردن وزن فرد بر حسب کیلوگرم بر مجذور قد فرد به متر به دست میآید. BMIدر حد 25 تا 30 نشانه اضافهوزن و رقم بالای 30 آن بیانگر چاقی است.
بررسیهای قبلی نشان داده بودند که رابطهای قوی میان BMI و خطر بیشتر مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی-عروقی، دیابت و برخی از سرطانها وجود دارد.
در مقابل، BMI پایین- به عبارت دیگر افرادی که خیلی لاغر هستند- با افزایش مرگ و میر ناشی از بیماری تنفسی و سرطان ریه ارتباط داده شده است.
اما بسیاری از کارشناسان این یافتهها درباره BMI پایین، را مورد تردید قرار داده بودند و این بحث را مطرح کرده بودند که این ارقام به دلیل پدیدهای به نام “علیت معکوس” مخدوش شدهاند.
به گفته آنها بیماریهایی مانند سرطان ریه، باعث کاهش وزن میشوند، و مبتلایان به آن در میان افرادی که به عنوان BMI پایین دستهبندی میشوند، قرار میگیرند. و سیگار کشیدن و وضعیت بد اجتماعی- اقتصادی نیز چون باعث لاغری میشوند، ممکن است باعث سوگیری در نتایج شود.
متخصصان انگلیسی در دانشگاه بریستول و انستیتو کارولینسکا در سوئد برای به دست آوردن یک دیدگاه گستردهتر از لحاظ معیار BMI به بررسی پرداختند.
آنها میزان BMI و مرگ و میر در میان بیش از یک میلیون جفت سوئدی، که شامل جفتهای مادر و پسر و پدر و پسر، میشد، در بالای 50 سال اندازهگیری کردند.
آنها رابطهای بسیار قوی میان میزان مرگ و میر و BMI یافتند.
این رابطه به خصوص در مورد بیماری قلبی-عروقی و نیز دیابت و سرطان کلیه قابل توجه بود.
این پژوهشگران میگویند در مورد رابطه میان چاقی و بیماریهای قلبی-عروقی تخمینهای فراگیر فعلی ممکن است “به طور قابلتوجهی این رابطه را کمتر از حد واقعی ارزیابی کرده باشند.”
اما این پژوهشگران شواهدی از رابطه میان BMI پایین و افزایش خطر مرگ و میر ناشی از بیماری تنفسی و سرطان ریه پیدا نکردند.
این پژوهشگران میگویند این یافتهها مهم هستند زیرا بیانگر آن هستند که برنامههای مقابله با چاقی میتواند سودمندیهای عمدهای از لحاظ سلامتی ایجاد کنند.
منبع: همشهری آنلاین